Uticaj COVID-19 krize na rent a car industriju

By | June 19, 2020

Iako je zvanično pandemija korona virusa u većini zemalja kako u Evropi tako i širom sveta skoro pa završena njene posledice ćemo osećati ne samo u toku ove godine ili decenije, već kako često možemo čuti od stručnjaka možda i u toku celog veka. I dok se mi lagano vraćamo u normalne tokove naših života brojne industrije presabiraju svoje gubitke i prave nove strategije kako bi iz svega ovoga izašli sa što manjim gubicima. Među industrijama koja je možda i najveća žrtva ove krize jeste rent a car industrija i automobilska generalno!

Pitanje opstanka ili procvat industrije?!

Moramo priznati da smo svi na početku ovu situaciju shvatili prilično neozbiljno. “Mislim realno to se dešavalo u Kini a gde smo mi na mapi u odnosu na nju” – jedna od rečenica koju smo kroz smeh izgovarali jako često. Usuđujem se da kažem da je čak ni kada je krenula čitava kriza kod nas i stvari počele da izmiču kontroli mnogi od nas bili prilično opušteni, na našu štetu što smo tek kasnije videli. Samo jedan primer, a ima ih na hiljade, jeste to da se u kladionicama našla i nova opklada i to prilično morbidna – klađenje na zemlje sa najvećim brojem smrtnih slučajeva, ako ništa bar je online klađenje procvetalo.

Ukoliko posmatramo krizu iz ugla rent a car agencija i njihovih vlasnika ovo je bila najgora noćna mora koju su mogli da zamisle. Rent a car agencije među prvima su smanjile obim posla ali ubrzo ga i obustavile a po svemu sudeći najkasnije će se oporaviti i narodski rečeno stati na svoje noge.

Poraz rent a car industrije?

Nisu ovo samo pretpostavke niti nagađanja, kriza nije zaobišla ni gigante ove industrije. Jedna on najvećih i globalno najpopularnijih rent a car agencija Hertz ne samo da je stala sa reklamiranjem na googlu već je objavila da do kraja ove godine neće uzimati nove automobile. U prevodu to znači da će stati sa poslom sve do kraja ove godine.

“In light of the impact of the COVID-19 global pandemic on the travel industry, Hertz believes it will not need to acquire new vehicles for its fleet through the remainder of 2020,” according to the filing.

Kako će se sve ovo odraziti na ne samo rent a car industrije već i na industrije koje su usko povezane sa njom, poput na primer industrije automobila generalno, ostaje nam da vidimo.