Istorija rent a car industrije – od skromnih početaka do jednog od najunosnijih biznisa današnjice (PRVI DEO)

By | April 14, 2020

Ukoliko pratite moj rad i pisanje onda sigurno znate da sam neko ko jako često koristi rent a car vozila kako zbog potreba posla tako i u privatne svrhe. Tako da neskromno mogu reći da imam prilično veliko iskustvo što u izboru rent a car agencija, preko izbora automobila, dodatne opreme pa sve do različitih tipova kasko osiguranja koja se nude.

Upravo je i ideja za ovaj blog i mini istraživanje u koje sam se upustila kako bih ga napisao naišla dok sam bio u rentiranom BMW 730 putujući od Budimpešte ka Pragu. Razmišljao sam kako je sve počelo, kome je to palo na pamet, koji je to automobil bi prvi u istoriji rentiranja ali i koliko se zaista promenilo a i dalje menja ovaj biznis. Iskreno, nisam očekivao toliko impresivnu priču iza svega, toliko zanimljivih imena, načina i ideja održavanja biznisa koji je više puta u istoriji bio na korak od toga da bude potpuno promašena investicija te Vas u to ime pozivam da zajedno zaplovimo u priču rentiranja vozila. Vežite se, polećemo!

Sve je počelo ovako…

… davne 1916. godine u Oklahomi! Naravno Amerikanci su prvi koji su videli fantastičnu priliku da ne baš svima dostupne a opet prilično poželjne automobile tog vremena ponude onima koji ih lično ne poseduju ali bi se rado provozali i izazivali pohotne poglede komšija. Jedno ime i jedan model automobila jesu ključni u ovoj priči. Joe Saunders i Model T Ford!

Prvi rent a car u istoriji

Zanimljiva anegdota krije se iza prvog, bar u istoriji zabelezenog, rentiranja vozila. Naime, Joe jeste bio jedan od retkih koji je posedovao automobil u gradu u kojem je živeo te je zbog toga bio prilično popularan i poželjan među devojkama toga grada. Videvši to, jedan od njegovih najboljih prijatelja smislio je savršen plan kako da privuče pažnju devojke koja mu je zapala za oko. Tražio je od svog prijatelja automobil na jedan dan kako bi se provozao ulicom u kojoj je živela njegova dragana a kasnije i odvezao do lokala koji je držao njen otac. Međutim, Joe koji je jako voleo i negovao svoj T Ford znao je da će ta vožnja trošiti njegov automobil a s druge strane nije mogao odbiti svog prijatelja, bar ne kada ima tako lepu nameru. Razmišljajući došao je do idealnog rešenja! Dao je svom prijatelju automobil a on mu je za svaku milju koju je prešao platio 10 centi! Kako u istoriji stoji zapisano prijatelj Joa Sandersa je uspeo u svojoj misiji i kasnije se oženio devojkom zbog koje je rentiranje automobila i počelo.

Možda se ne slažemo u svim situacijama sa poznatom krilaticom “Ljubav je pokretač svega!” – ali moramo priznati da je u ovom slučaju bila pokretač jednog od najunosnijih biznisa današnjice!

Ljubav je ipak pobedila!

Ni sam nisam mogao da pretpostavim da se iza biznisa veka krije ovakva priča, pogotovo ne kada pomislim način i na koji danas ova višemilionska industrija funkcioniše. Na hiljade vozila, dodatne opreme, uslova i ugovora, reklamiranja na googlu i društvenim mrežama, osiguranja i još hiljadu stvari koje danas prate ovu industriju a sve je počelo tako jednostavno i čisto – iz prijateljstva i ljubavi!